diumenge, 21 de juny del 2020

Àrea de pícnic de Sota la Surgència, Parc Prehistòric de les Coves del Toll, Moià, Moianès

Inspirats en el Youtuber Jose Juan Galan del canal Disfrutamos Caminando, hem estat en aquesta petita àrea de pícnic dintre de l'espai del Parc Prehistòric de les Coves del Toll a les afores de Moià. El nom me l'he inventat, perquè no hi ha cap nom a la font del costat de la taula. Les fotos són d'aquest matí.
Consta d'1 sola taula de pedra amb 3 bancs, sincerament és un espai per fer-hi un entrepà i seguir la visita; no és pràctic per menjar-hi amb plat i coberts; però és una excusa per parlar-vos d'aquest indret tan especial. Està en una petita esplanada just per sota de la Surgència i la Cova Morta. Hi trobarem una font d'aigua potable i un parell de bancs de fusta. No falten les paperes, si us plau sigueu cívics.

Les Coves del Toll: 
Hem estat en varies ocasions a Moià, però fins ara no haviem vingut mai, tot i que sabiem que eren molt interessants i ho teniem pendents. He de confesar que em va decidir veure el video de Disfrutamos caminando on vaig veure que hi havia la taula i també perquè de les taquilles surt una ruta fins a Collsuspina que segueix el riu Gomar i varis gorgs, exacte, els gorgs que són la meva perdició. Doncs bé, he de dir que la visita de la cova (la del Toll, les altres no es fan amb guia) ha resultat simplement fascinant, és d'una bellesa impactant. Ahir va ploure a Moià, així que el riu interior baixava abundant i marró però sense inundar les pasarel·les.  No es poden fer fotos a l'interior per un tema de drets, així que tan sols hem pogut fer una foto des de l'exterior, però no s'hi pot apreciar tot el què hem vist a l'interior; és una cova profunda amb vàries galeries.
La visita guiada dura aproximadament 50/60 minuts, és amena i interssant; aprendereu sobre geología, arqueología i pre-historia. Nosaltres l'hem fet tots dos sols amb la Maria. Dintre la cova hi ha una temperatura permament d'entre 12/13º; cal venir calçat adecuadament perquè pot estar relliscós. No sempre hi ha el riu subterrani, pel què és millor venir després de pluges, ens ha dit que normalment al juny no hi acostuma a haver aigua, així que hem tingut sort.


Però l'espai té més punts d'interès que es visiten sense guia tot fent un recorregut cirular, hi ha 3 coves més i una esplanada amb varies cabanes que són una reproducció de com eren a la pre-història.
Entrada a la Cova del TollEl Cau
Cova MortaEl gorg de sota creiem que és el Toll que dóna nom a l'espai.Per nosaltres el punt més interessant a part de la Cova principal ha estat sense dubte la Surgència, que és el punt on el riu subterrani surt a l'exterior, just en una bauma que hi ha per sobre de la taula de pícnic. Veureu el riu sortint i com baixa per un desnivell de varis metres pel costat de l'espai de la taua; es pot veure perfectament perquè hi ha un pontet de fusta que travessa el salt. Aquest torrent cau fins al Torrent del Mal que s'uneix uns centenars de metres més enllà amb el Torrent de Gomar (crec, no n'estic 100% segura).
A l'esquerra del Toni es veu el riu subterraniAquí comença a caure avall
Torrent avall


En aquesta panoràmica podeu veure la proximitat de la taula amb la baixada del torrent

I aquí el pont amb la caiguda d'aigua a banda i banda
A continuació us passo les fotos de les taquilles (que tenen bany i venen records, així com begudes) i tots el cartells que hem trobat. Les taquilles estan a l'aparcament. L'entrada al recnte és lliure, nomès es paga per fer la visita guiada a la Cova del Toll (aquesta cova nomès es pot visitar amb guia). El preu per adult és de 7,10€ i els infants de 4 a 12 anys costa 5€.Situació:


Coordenades de GPS de l'aparcament:  41°48'19.61"N    2° 8'59.32"E

Accés: Si arribeu a Moià per la C-59 trobareu a l'entrar a la població una desviació a la dreta cap a Les Coves i cap a Collsuspina, la preneu, és la carretera N141-C. Aproximadament entre 1 i 2 quilòmetres al sortir de Moià, trobareu una desviació a la dreta on estan anunciades Les Coves, nomès heu de seguir la pista fins a l'aparcament (són uns 500 metres). S sota teniu marcat en vermell el recorregut un cop preneu la desviació cap a les Coves.

A sota teniu el recorregut a peu pel Parc Pre-històric de les Coves del Toll partint de les taquilles.

Què visitar?

Moià:

Al bloc hi ha 3 àrees de pícnic més de Moià:
Al costat de la pista que us porta fins a les coves hi ha un dolmen, el Dolmen del Cospinar. Us hi heu de fixar, perquè és fàcil passar-l'ho per alt.
Moianès: Nosaltres voliem fer el sender que surt del costat de les taquilles , en direcció contrària a les Coves, que reorre el torrent de Gomar i varis dels seus gorgs; però les pluges d'ahir han fet que estés molt enfangat i sobretot que les roques  per on s'ha de creuar el riu estaven molt mullades i relliscoses. Així que hem fet un tros nomès, però sembla molt interessant. Arriba fins a Collssuspina en 3 quilòmetres anar i 3 més per tornar.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada