dissabte, 2 de novembre del 2019

Àrea de pícnic Les Nou Fonts, Sant Julià de Cerdanyola, Berguedà

Inspirats en el bloc de fonts d'Encos hem estat en aquest petit paradís amagat en ple bosc al terme municipal de Sant Julià de Cerdanyola. Les fotos són d'ahir al matí. És important preservar aquests espais naturals, hem de cuidar-los entre tots o els perdrem.
Consta de 4 taules, 3 d'elles pràcticament inservibles, són blocs de fusta coberts de molsa, però al costat del salt d'aigua, sota una petita bauma, hi ha una taula rodona de pedra. He de dir que amb els colors de la tardor, tot i que encara no del tot explosioants, l'espai és increible.













El nom de l'espai es deu suposadamenta 9 surgències, nosaltres nomès vam veure una font de 3 brocs entre les taules de fusta. Una seguidora del bloc ens ha explicat que les 9 estàven seguides, que si no en surt aigua no es veuen i ens ha ensenyat una foto on s'en veuen 6. Quan hi vam ser ahir quasi no surtia aigua dels brocs de la foto, dels altres segur que no en sortia i per això no els veuriem.


Al costat de la taula de pedra sota la bauma hi han uns degotalls, molt bonic la veritat.


No hi ha dubte que el gran atractiu d'aquesta àrea de pícnic és el salt d'aigua , que a més es veu des de la taula. Es tracta d'un salt del riu Cerdanyola que està a tocar de la bauma i la taula, cau fins uns 10 metres per sota de la bauma formant un petit gorg; he de dir que des de l'àrea de pícnic no es veu accés fins al gorg.






Situació:


Coordenades de GPS de l'aparcament:  42°13'40.38"N    1°52'51.46"E

Coordenades de GPS de l'àrea de pícnic:   42°13'33.13"N    1°53'2.48"E

Accés: Si veniu de Barcelona o de Berga per la C-16, a l'alçacada de Guardiola del Berguedà trobareu una rotonda amb una desviació cap a Sant Julià de Cerdanyola, entre el punt kilomètri 0 i el 1, de fet a la primera corba pronunciada cap a l'esquerra, trobareu l'aparcament i en plena corba surt el caminet cap a les Nou Fonts, hi ha un rètol gran on està indicat.


Per deixar el cotxe a l'aparcament l'ho ideal es pujar fins Sant Julià i entrar-hi de baixada, perquè està entre dues corbes i no es veu bé si venen cotxes o no. Un cop deixem el cotxe també amb molt de compte, s'ha de creuar la carretera per agafar el camí d'accés. S'han de caminar aproximadament 400 metres per arribar a l'àrea de pícnic.
 El camí és curt, però si plou no és recomanable fer-lo ja que hi ha un tram de entre 50 i 100 metres que el camí és de menys d'1 metre i al costat cau en pendent quasi vertical, comte  amb els nens sobretot; d'aquest tram no en tinc fotos perquè jo pateixo de molt vertigen i prou feines vaig tenir a pasar-ho, al meu marit i les meves filles no els va costar gens.

Els primers 100 metres són en baixada per un camí ample fins que arribareu al riu Cerdanyola.

 Un cop creuat el riu ja és tot en pujada, nomès heu de seguir el camí principal (trobareu alguna drecera); la veritat és que el camí amb els primers colors de la tardor era molt bonic.





Què visitar?

Sant Julià de Cerdanyola: poble molt agradable i en un entorn privilegiat; hi trobareu un  munt de plafons informatius.
Monument a les Fia/Faies




Al bloc hi ha 2 àrees de pícnic més de Sant Julià:


Berguedà:
Vistes des del Mirador de l'Antic Telefèric a Vallcebre

2 comentaris:

  1. Bon reportatge Marta, un llogaret força bonic, vull anar a trobar aquesta gorga i salt, els desconeixia, gràcies per compartir les troballes. Una abraçada i salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Josep. Jo feia temps que hi volia anar, ho vaig intentar fa com 3 anys però el camí estava ple de plantes i no es veia el terra. Ara ho han arreglat i s'hi arriba de forma fàcil (si no tens vertigen).
      Una abraçada

      Elimina