divendres, 7 de juliol del 2017

RECOMANACIÓ: LLIBRE ESPAIS DE LA BATALLA DE L'EBRE.13 ITINERARIS A PEU

Poder reunir l'amor per l'història del nostre pais amb l'amor per la natura en una afició o esport com és el senderisme és un privilegi al què ens convida l'autor d'aquest llibre, Juan Carlos Borrego Pérez.

El llibre és molt complert, en el sentit que primer tens 3 capítols introductioris a l'entorn geogràfic i històric d'aquest episodi de la nostre recent història. La Batalla de l'Ebre està molt ben explicada en un resum de quasi 6 planes que us possaran al día si no la teniu molt present. Tot i que la Batalla de l'Ebre va afectar a més comarques, el llibre es centra en la Terra Alta i la Ribera de l'Ebre.
 Després teniu els 13 itineraris proposats que n'hi ha per totes les capacitats i gustos, des de 2km fins a 14,5km.  La veritat és que la majoria són llargs, però alguns són molt planers i si creieu que és massa en feu un tros i reculeu.

Els itineraris estan molt ben estructurats:

  • Una introducció de l'implicació de l'espai a la Batalla de l'Ebre
  • Fitxa tècnica amb: lloc d'inici, desnivell acumulat, dificultat, temps, distància i tipus de camí.
  • Descripció detallada de l'itinerari amb orientació del temps a mida que avança.
  • Varies fotografies en blanc i negre del què trobareu
  • Plano de l'itinerari
  • Al final de cada capítol hi ha un espai remarcat amb un pensament, record,  sentiment o llegenda relacionats amb el recorregut i l'entorn.


A continuació dels 13 itineraris teniu un mapa amb l'ubicació de tots, que no us posso perquè així us el compreu... jejeje (que val la pena!).

Tot i que en un dels primers capítols us descriu els espais històrics de la Batalla de l'Ebre, al final del libre teniu els equipaments que podeu vistiar per aquestes contrades, punt molt itneressant també per completar la vostra visita.
Confiem poder tornar aviat a aquestes comarques a fer algun dels itineraris i a visitar espais de la Batalla. He de reconèixer que el tema ens agrada molt i creiem molt important potènciar la Memòria Històrica perquè no quedi a l'oblit. Podeu aprofitar per introduir els vostres fills,  a mesura que la seva maduresa ho permeti, en el què va ser la Guerra Cívil, no cal explicar-los les parts més macabres, però que creixin conscients de la sort que tenim de viure en aquest moment històric i evistar que no es repeteixi el què va passar.

Nosaltres hem vist molt poc del què descriu el llibre, nomès hem estat al poble vell de Corbera,  la Fontcalda (i entorn) i el castell de Miravet; però si hem visitats altres espais de la Guerra Civil, sobretot al Priorat i a la Noguera. Sempre ha estat impactant i a les nostres filles els ha cridat l'atenció i s'hi han interessat.

Un parell d'exemples del què hem visitat:
Poble Vell de Corbera

Poble Vell de Corbera

Trinxeres El Merengue entre Balaguer i Camarassa (la Noguera)

Trinxeres El Merengue entre Balaguer i Camarassa (la Noguera)
Cova de Santa Llúcia, antic hospital militar

Cova de Santa Llúcia, antic hospital militar

Cova de Santa Llúcia, antic hospital militar

Bé, jo us recomano molt el llibre si us agrada la història, és molt interssant i es surt del títpic llibre d'excursions aportant quelcom més a les nostres sortides. Per mi l'única pega és que les fotos són en blanc i negre, però res és perfecte... Ah! I està molt bé de preu: 12,00€

Si no sabeu on trobar-lo podeu comprar-lo directament a l'editorial Piolet o a la llibreria especialitzada Altaïr:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada